10 marca 2025

Usłysz Siebie - Jolanta Sienkiewicz

Recall Healing®  - Totalna Biologia® 

Theta Healing - Kod Emocji - Kod Ciała 

Sesje indywidualne on-line lub stacjonarnie

Polityka prywatności

SUPEROWOCE - sekret zdrowia i witalności
 
Tym razem podzielę się wiedzą dotyczącą zdrowej diety, ponieważ aby żyć w harmonii i równowadze potrzebujesz właściwego odżywienia zarówno na poziomie emocjonalnym jak i komórkowym.
 
Wiesz, co mają wspólnego granat, jagody goji, acai, noni oraz… maliny, czarne porzeczki, truskawki, żurawina czy rokitnik?
To SUPEROWOCE, czyli owoce pełne mocy!
 
Pojęcie superowoców zostało po raz pierwszy przedstawione w książce „SuperFoods Rx: Fourteen Foods That Will Change Your Life”, którą napisali Steven Pratt i Kathy Matthews (2003). Jedną z najważniejszych cech prozdrowotnych superowoców jest duża zawartość przeciwutleniaczy, które m.in. zwalczają wolne rodniki, mają pozytywny wpływ na właściwe funkcjonowanie błony komórkowej oraz poprawiają przekazywanie substancji odżywczych z krwi do poszczególnych komórek.
Optymalna porcja antyoksydantów w dziennej diecie człowieka powinna wynosić od 5000 do 5500 jednostek ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych). Im dany owoc wykazuje wyższą zawartość jednostek ORAC, tym jego siła przeciwutleniająca będzie większa. Najwyższy poziom ORAC, jaki kiedykolwiek stwierdzono w naturalnym produkcie (owocu) oznaczono w jagodach Acai. Potencjał antyoksydacyjny jagody Acai wynosi 1026 μmol TE/g (102 600 μmol TE/100 g) jednostek ORAC.
 
Superowoce poza zawartością przeciwutleniaczy są niezwykle bogate w witaminy, minerały i błonnik, które pomagają w utrzymaniu zdrowia, wzmocnieniu odporności i poprawie samopoczucia.
 
Dlaczego warto je jeść?
 
Superowoce są naturalnym źródłem składników, które:
Wspomagają odporność – chronią organizm przed infekcjami.
Zwalczają stres oksydacyjny – dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy.
Wspierają układ sercowo-naczyniowy – pomagają utrzymać zdrowe serce.
Poprawiają trawienie – dzięki wysokiej zawartości błonnika.
Pomagają zachować młody wygląd – działają przeciwzapalnie i wspomagają regenerację skóry.
 
Warto pamiętać, że superowoce to nie tylko egzotyczne owoce jak acai czy granat! W Polsce również mamy swoje zdrowe skarby.
Oto one:
Maliny – pełne witaminy C, wspomagają odporność i zdrowie skóry.
Czarne porzeczki – bogate w witaminę C, działają przeciwzapalnie i poprawiają kondycję serca.
Truskawki – pełne antyoksydantów, pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
Jabłka – wspierają trawienie i pomagają w utrzymaniu zdrowej wagi.
Jagody – źródło błonnika i witamin, wspomagają układ sercowo-naczyniowy.
Aronia – ma silne właściwości antyoksydacyjne, wspomaga odporność i zdrowie serca.
Żurawina – znana ze swoich właściwości antybakteryjnych, wspomaga zdrowie układu moczowego i serca.
Rokitnik – bogaty w witaminę C, wzmacnia odporność, pomaga w regeneracji skóry i chroni przed stresem oksydacyjnym.
 
Do codziennego menu włącz SUPEROWOCE, wzbogać swoją dietę i żyj zdrowo
Każdy kęs to krok w stronę lepszego zdrowia.
 
I oczywiście pamiętaj o świadomym ODDECHU
 
 

 

SUPEROWOCE