Tym razem podzielę się wiedzą dotyczącą zdrowej diety, ponieważ aby żyć w harmonii i równowadze potrzebujesz właściwego odżywienia zarówno na poziomie emocjonalnym jak i komórkowym.
Wiesz, co mają wspólnego granat, jagody goji, acai, noni oraz… maliny, czarne porzeczki, truskawki, żurawina czy rokitnik?
To SUPEROWOCE, czyli owoce pełne mocy!
Pojęcie superowoców zostało po raz pierwszy przedstawione w książce „SuperFoods Rx: Fourteen Foods That Will Change Your Life”, którą napisali Steven Pratt i Kathy Matthews (2003). Jedną z najważniejszych cech prozdrowotnych superowoców jest duża zawartość przeciwutleniaczy, które m.in. zwalczają wolne rodniki, mają pozytywny wpływ na właściwe funkcjonowanie błony komórkowej oraz poprawiają przekazywanie substancji odżywczych z krwi do poszczególnych komórek.
Optymalna porcja antyoksydantów w dziennej diecie człowieka powinna wynosić od 5000 do 5500 jednostek ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych). Im dany owoc wykazuje wyższą zawartość jednostek ORAC, tym jego siła przeciwutleniająca będzie większa. Najwyższy poziom ORAC, jaki kiedykolwiek stwierdzono w naturalnym produkcie (owocu) oznaczono w jagodach Acai. Potencjał antyoksydacyjny jagody Acai wynosi 1026 μmol TE/g (102 600 μmol TE/100 g) jednostek ORAC.
Superowoce poza zawartością przeciwutleniaczy są niezwykle bogate w witaminy, minerały i błonnik, które pomagają w utrzymaniu zdrowia, wzmocnieniu odporności i poprawie samopoczucia.
Dlaczego warto je jeść?
Superowoce są naturalnym źródłem składników, które:
Wspomagają odporność – chronią organizm przed infekcjami.
Zwalczają stres oksydacyjny – dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy.
Wspierają układ sercowo-naczyniowy – pomagają utrzymać zdrowe serce.
Poprawiają trawienie – dzięki wysokiej zawartości błonnika.